Marockansk rotfruktsgryta

Vi kanske mest söker inspiration och recept från det svenska och europeiska köket. Ibland kan det dock finnas recept från andra länder. Här är en rotfruktsgryta med inspiration från Marocko. Ganska het, men det kan vara gott nu när hösten kryper närmare.

 

4 portioner

 

200 g palsternacka

200 g morot

200 g kålrot

200 g rotselleri

200 g purjolök

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

0,5 dl tomatpuré

2 tsk spiskummin, mald

1 tsk sambal oelek

8 dl vatten

2,5 grönsaksbuljongtärningar

ca 400 g kikärter

 

Tillbehör

2 dl matyoghurt

4 skivor surdegsbröd

 

1. Skala och skär rotfrukterna i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken.

2. Fräs rotfrukter och vitlök i en stor kastrull ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och sambal oelek och fräs ytterligare 1 minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och låt koka under lock ca 10 minuter. 

3. Häll av kikärterna och spola dem i kallt vatten. Lägg dem i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter.

4. Servera grytan med yoghurt och bröd.