Vi samla på oss recept från många håll. När vi ser eller hör något som vi tycker verkar passa oss i smak, vill vi gärna testa receptet. Det här är ett recept av den välkända TV-kocken Zeina Mourtada som dyker upp i många sammanhang. Det föll oss i smaken. Som vanligt kan det vara små justeringar i förhållande till originalreceptet.
4 portioner
800 g laxfilé
2 msk sesamfrö
ris
Sås
1 vitlöksklyfta
ca 3-4 cm färsk ingefära
0.75 dl japansk soja
0,75 dl vatten
2 msk farinsocker
2 msk chilisås
2 tsk majsstärkelse
Sojastekt broccoli
ca 500 g färsk broccoli
1 lime
1-2 msk japansk soja
1. Sätt ugnen på 180 °.
2. Skala och skiva vitlök och ingefära. Fräs ingefära och vitlök i olja i en kastrull 2-3 minuter.
3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resterande ingredienser till såsen. Vispa och låt koka upp under omrörning.
4. Lägg laxen i en ugnsform. Pensla med såsen och strö över sesamfrön.
5. Tillaga mitt i ugnen 15-20 minuter.
6. Skär broccolin i långa ”klyftor”. Stek den i lite olja i en stekpanna. Pressa över limesaft och häll på sojan.
7. Ta ut laxen och servera den med sojastekt broccoli och ris.