Koreansk lax med broccoli

Vi samla på oss recept från många håll. När vi ser eller hör något som vi tycker verkar passa oss i smak, vill vi gärna testa receptet. Det här är ett recept av den välkända TV-kocken Zeina Mourtada som dyker upp i många sammanhang. Det föll oss i smaken. Som vanligt kan det vara små justeringar i förhållande till originalreceptet.

 

4 portioner

800 g laxfilé

2 msk sesamfrö

ris

 

Sås

1 vitlöksklyfta

ca 3-4 cm färsk ingefära

0.75 dl japansk soja

0,75 dl vatten

2 msk farinsocker

2 msk chilisås

2 tsk majsstärkelse

 

Sojastekt broccoli

ca 500 g färsk broccoli

1 lime

1-2 japansk soja

 

1. Sätt ugnen på 180 °.

2. Skala och skiva vitlök och ingefära. Fräs ingefära och vitlök i olja i en kastrull 2-3 minuter.

3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resterande ingredienser till såsen. Vispa och låt koka upp under omrörning.

4. Lägg laxen i en ugnsform. Pensla med såsen och strö över sesamfrön.

5. Tillaga mitt i ugnen 15-20 minuter.

6. Skär broccolin i långa ”klyftor”. Stek den i lite olja i en stekpanna. Pressa över limesaft och häll på sojan.

7. Ta ut laxen och servera den med  sojastekt broccoli och ris.