Oxfilè Provencale

En klassisk oxfilérätt som passar speciellt bra till nyår eller vid något annat festligt tillfälle. 

 

4 portioner

 

Oxfilè

800 g oxfilé

salt och nymalen svartpeppar

smör till stekning

Potatis

800 g potatis, Amandine

Olivolja

salt

 

Vitlökssmör

150 g mjukt smör

2-3 vitlöksklyftor

2 msk finhackad persilja

1/2 tsk worcestershiresås

salt och peppar

 

Tillbehör

12 gröna sparris

8 skivor bacon

salt och nymalen svartpeppar

 

1. Börja med vitlökssmöret. Blanda smöret med persilja, pressade vitlöksklyftor, worcestershiresås, salt och peppar. Forma en rulle i plastfolie. Det kan du förbereda dagen före och lägga i kylen.

2. Tvätta och skiva potatisen i skivor, ca 5 mm tjocka. Låt skalet vara på. Bred ut potatisen i ett lager i en långpanna försedd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta. 

3. Sätt ugnen på 150 °. Putsa oxfilén. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg den i en ugnsform och stick in en ugnstermometer. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55-60 °, beroende på hur rött/rosa kött man vill ha. När temperaturen har uppnåtts tas köttet ut och sveps in i aluminiumfolie i ca 10 minuter.

4. Öka ugnen till 200-225 °. Stek potatisen i ugnen ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fin färg.. När det återstår några minuter och köttet vilat färdigt, skiva det och lägg det ovanpå potatisen.

5. Under tiden potatis och kött går färdigt i ugnen gör du de baconrullade sparrisarna. Förkoka sparrisarna ett par minuter och spola dem sedan i kallt vatten. Vira två baconskivor runt tre sparrisar. Stek buntarna på stekjärn några minuter tills de fått fin färg.

6. Lägg potatisskivorna i botten på tallrikar. Lägg köttskivorna över och lägg på vitlökssmöret så det smälter ner av köttets värme. Servera baconrullarna till.