Saffranskladdkaka med lingongrädde

Saffran hör julen till. Den här kladdkakan smakar och doftar jul. Den är synnerligen enkel att baka och är en utmärkt kaka att servera till julkaffet.

 

10 portioner

 

150 g smör

100 g vit chokladkaka

1/2 g saffran

1 3/4 dl socker

1 3/4 dl vetemjöl

1 krm salt 

3 ägg

smör

kokosflingor

florsocker

 

Lingongrädde

2 dl vispgrädde

3/4 dl lingonsylt

 

1. Värm ugnen till 175 °, varmluft

2. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Stäng av plattan och bryt i chokladen och låt smälta med smöret. Dra bort från plattan då allt smält.

3. Tillsätt saffran och blanda ihop. Rör ner resterande ingredienser och blanda ner allt till en slät smet.

4. Smörj en springform (24 cm) med lite smör och strö på kokos. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen ca 21-22 minuter. Låt kakan svalna.

5. Vispa grädden och blanda ner lingonsylten.

6. Strö lite florsocker över kakan och servera med lingongrädden.