Provencalsk köttfärslimpa

Att tillaga hela middagen på en plåt har blivit på modet. Den här köttfärslimpan har länge stått på vår topplista över köttfärsrätter. Smakar och doftar gott i köket vid tillagningen.

 

4-6 portioner

 

500 g fläskfärs

3/4 dl havregryn

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl vatten

2 msk chilisås

1 ägg

1-2 tsk salt

1-2 krm svartpeppar

8-10 körsbärstomater

3-4 skivor formfranska

25 g smör

1-2 vitlöksklyftor

2 msk klippt persilja

1-2 msk soja

ca 10 potatisar

1 tsk salt

 

1. Sätt ugnen på 225 °.

2. Låt havregryn och potatismjöl svälla i vattnet smaksatt med chilisåsen minst 10 minuter.

3. Blanda färs, ägg salt och peppar. Forma en ganska platt limpa på ett ugnssäkert fat. Gör en fördjupning i mitten för fyllningen.

4. Skär tomaterna i halvor och fördela i fördjupningen på färslimpan.

5. Skär brödet i grova bitar i en skål. Blanda i smör, krossade vitlöksklyftor och hackad persilja. Blanda samman och fördela den över tomaterna.

6. Pensla färssidorna med soja.

7. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Smörj fatet lätt runt köttet och lägg potatisen runt köttet. Salta och klicka på lite smör.

8. Sätt in fatet i ugnen ca 40 minuter. Kolla så att inte brödet blir för mörkt. Lägg då över en bit al-folie.