Rågsiktskakor

Ett bröd är alltid gott. Detta rågsiktsbröd är saftigt och nyttigt. Lätt att baka och lätt att imponera på sina gäster med.

 

4 st brödkakor

 

50 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl sirap

2 tsk salt

750 g rågsikt (ca 1,4 l )

1 st ägg

1 msk sesamfrö

 

1. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt det hela bli fingervarmt.

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om till jästen har löst sig.

3. Mät upp mjölet. Häll det direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet.

4. Tillsätt sirap, salt och mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.

5. Arbeta degen ca 8 min om du använder maskin och dubbelt så länge om du knådar för hand.

6. Låt degen jäsa ca 40 min under bakduk.

7. Knåda degen smidig på mjölat bord och dela degen i 4 delar. Kavla eller tryck ut runda kakor ca 15 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten. Använd degen från hålet till dekoration på bröden. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.

8. Nagga bröden med en gaffel och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrö.

9: Grädda i 225 grader mitt i ugnen, ca 10-12 min.