Rabarbersmulpaj med kolasmak

Rabarberpaj är ett måste när rabarbern är i säsong. De flesta recepten är ganska lika, men det kan vara lite olika tillsatser i slutet. Här har vi provat ett recept med lite kolasmak, och det var mycket smakfullt.

 

4 portioner

 

Rabarberfyllning

500 g rabarber

1 msk potatismjöl

2 tsk malen kardemumma

1 dl strösocker

 

Kolasmulseg

100 g smör, mjukt

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

 

1. Sätt ugnen på 175 °.

2. Skala rabarbern och skär den i små bitar.

3. Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål. Lägg i en ugnssäker pajform.

4. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en skål. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop degen tills det blir en smulig deg. 

5. Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.

6. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.