När man som vi odlar tomater, får man ofta en så god skörd att man undrar vad man skall göra med alla tomater. Då letar man alla recept där man kan ta tillvara tomater. Här är en tomatpaj som är enkel att göra och som smakar utmärkt. Den blir inte sämre av att göra dagen före du skall äta den.
Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning
400 g körsbärstomater
1 msk honung
2 1/2 dl riven ost
3/4 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
1. Blanda samman vetemjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare och kör till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen så att den passar i en 26 cm pajform. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter i 200°.
2. Skölj och halvera tomaterna. Lägg tomathalvorna i en skål och blanda med honungen.
3. När pajskalet är förgräddat lägg den rivna osten i botten på pajformen. Lägg tomathalvorna ovanpå osten med snittytan uppåt. Ta inte med ev spad.
4, Häll över grädden. Salta och peppra.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 minuter, i 200 °, eller tills den fått färg och stelnat något.
6. Ta ut pajen och låt den vila en stund så att den stabiliseras och tomaterna svalnar något.
7. Strö gärna lite hackad bladpersilja över före servering.