Saffransbrulée

Saffran är en populär krydda, speciellt kring jultid. Det här receptet snappade vi upp på TV där Maud Onnermark lagade denna saffransbrulèe. Går att förbereda långt i förväg och bara karamellisera när det är dags att servera.

 

4 portioner

 

3 dl vispgrädde, 40 %

1 dl mjölk, 3 %

3/4 dl strösocker

0,25 g (1/2 krm) saffran, finstött

rivet skal av en apelsin 

1 kanelstång

1/2 tsk kardemummakärnor, grovstötta

4 stora äggulor

2-3 msk råsocker till karamellisering

 

1. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, saffran, rivet apelsinskal, kanelstång och grovstötta kardemummakärnor. Ta från värmen när det kokar och låt svalna 1/2 – 1 timme. Rör runt några gånger under tiden.

2. Sätt ugnen på 125° över och undervärme.

3. Vispa  ner äggulorna i gräddblandningen. Sila blandningen genom finmaskig sil. Fördela smeten i cocotteformar.

4. Grädda strax under mitten 35-45 minuter tills smeten stannat, håll koll så att de inte blir övergräddade. Tiden beror på vilken temperatur smeten hade från början och formarnas utformning.

5. Låt kallna helt och förvara i kyl.

6. Strö råsockret jämnt över ytan  och karamellisera med en gasolbrännare och servera sedan direkt.