Saffran är en populär krydda, speciellt kring jultid. Det här receptet snappade vi upp på TV där Maud Onnermark lagade denna saffransbrulèe. Går att förbereda långt i förväg och bara karamellisera när det är dags att servera.
4 portioner
3 dl vispgrädde, 40 %
1 dl mjölk, 3 %
3/4 dl strösocker
0,25 g (1/2 krm) saffran, finstött
rivet skal av en apelsin
1 kanelstång
1/2 tsk kardemummakärnor, grovstötta
4 stora äggulor
2-3 msk råsocker till karamellisering
1. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, saffran, rivet apelsinskal, kanelstång och grovstötta kardemummakärnor. Ta från värmen när det kokar och låt svalna 1/2 – 1 timme. Rör runt några gånger under tiden.
2. Sätt ugnen på 125° över och undervärme.
3. Vispa ner äggulorna i gräddblandningen. Sila blandningen genom finmaskig sil. Fördela smeten i cocotteformar.
4. Grädda strax under mitten 35-45 minuter tills smeten stannat, håll koll så att de inte blir övergräddade. Tiden beror på vilken temperatur smeten hade från början och formarnas utformning.
5. Låt kallna helt och förvara i kyl.
6. Strö råsockret jämnt över ytan och karamellisera med en gasolbrännare och servera sedan direkt.