Saffranssnäckor

Saffran är en krydda som hör julen till. Allt skall innehålla saffran. Varför då inte baka vanliga bullar och tillsätta saffran till degen. Baka och fyll frysen så du har om du får oväntat besök i julhelgen.

 

36 st

 

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1 g saffran, 2 pkt

1 tsk strösocker

200 g rumsvarmt smör

1 tsk salt

2 dl strösocker

14-15 dl Vetemjöl special

 

Fyllning

250 g mandelmassa

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

120 g rumsvarmt smör

 

Pensling och dekoration

1 ägg

pärlsocker

bullformar

 

1. Ljumma mjölken till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut i mjölken.

3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker och blanda ner i degvätskan. Tillsätt smör, salt, strösocker och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.

4. Arbeta degen ca 10-12 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanten på bunken.

5. Täck bunken med med lock eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.

6. Blanda alla ingredienserna till fyllningen.

7. När degen jäst färdigt, knådar du degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela degen i tre delar och kavla ut den. 

8. Bred på fyllningen över hela ytan och rulla ihop som en rulltårta. Skär i 12 bitar och lägg i bullformar på en plåt. Gör samma sak med alla tre delarna. Täck med en duk och låt jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°.

9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

10. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler under duk.