Spansk potatisomelett med serranoskinka

Tortilla de patatas con Jamón Serrano

 

Tortilla har olika betydelse i olika länder. I Spanien betyder det omelett med potatis. Tortilla kan ätas som tapas, men även som ersättning för potatis till varmrätten.

 

4 portioner eller 

8 tapas

 

3 stora potatisar

1 gul lök

1 liten röd paprika

5 ägg

½ dl olivolja

salt och peppar

 

Till servering

200 g Serranoskinka

 

1. Skala och tärna potatisen. Skala och hacka löken. Skölj och skär paprikan i tärningar. 

2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis, lök och paprika på medelvärme tills allt har blivit mjukt och fått lite färg, ca 30 minuter. Krydda med salt och peppar.

3. Vispa upp äggen lätt med en gaffel. Ta upp potatis, lök och paprika och blanda med de uppvispade äggen.

4. Hetta upp ny olja i en stekpanna. Häll i äggsmeten och stek tortillan gyllenbrun på båda sidor.

5. Använd en stor tallrik eller lock när du skall vända tortillan.

Skär upp i tårtbitar och servera med Serranoskinka.