Bruschetta är en italiensk ”smörrebröd” som serveras antingen som antipasto eller som tilltugg. Passar bra för alla tomatodlare som får mycket tomater. Tomat och basilika är den klassiska bruschettan, men även andra varianter finns.
4 portioner
4 skivor Italienskt lantbröd
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
4 tomater, stora
1 schalottenlök
1/3 kruka basilika eller bladpersilja
1 msk olivolja
salt, peppar och en nypa socker
1. Häll olivolja på en flat tallrik. Pressa över vitlöken. Salta och peppra. Rör om.
2. Vänd brödskivorna i olja så allt sugs upp.
3. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Riv basilikan i strimlor. Finhacka
schalottenlöken.
4. Blanda tomat, basilika, lök, olja och kryddorna.
5. Stek brödskivorna på medelvärme så de blir gyllenbruna.
6. Lägg tomatröran på brödskivorna och servera medan de är varma.