Ugnsbakad röding med blomkålspuré

Detta är en riktig festrätt. Den är dock inte svår att tillaga. Första gången vi lagade den blev blomkålspurén för lös. Detta berodde på att vi använde fryst blomkål som var för vattnig. Så använd färsk blomkål för bästa resultat.

 

4 portioner

 

4 rödingfiléer med skinn (ca 150 g/st)

1 tsk rapsolja

1 tsk salt

 

Blomkålspuré

600 g blomkål, färsk

1/2 dl lätt creme fraiche

1 tsk salt

 

Svampröra

300 g champinjoner

1 schalottenlök

0,5 tsk salt

1 nypa socker

smör till stekning

 

Garnering

Stenbitsrom

Dill

Citroncest

 

1. Sätt ugnen på 175 °. Bryt blomkålen i buketter. Koka den mjuk i lättsaltat vatten under lock ca 15 minuter. Krama bort vätskan från blomkålen med hjälp av en handduk. Mixa blomkålen slät tillsammans med crème fraichen och smaka av med lite salt.

2. Putsa rödingen och smörj ett bakplåtspapper i en plåt. Lägg rödingen med skinnsidan upp på det smorda bakplåtspapperet. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 10 minuter. Dra bort skinnet.

3. Medan rödingen bakas i ugnen putsa svampen och skär i fyra bitar. Stek svampen i smör avsluta med att lägga på löken. Smaka av med salt och en nypa socker.-

4. Lägg rödingen på tallrik med den sida som skinnet suttit på, neråt. Toppa med svampröran och garnera med stenbitsrom, dill och lite citroncest. Servera med blomkålspurén i en liten skål.