Espada på svenska

Vi försöker äta fisk minst två gånger i veckan. Då gäller det att variera recepten. En rätt som vi första gången åt på Madeira är ”Espada com bananas”. Espada är en ful djuphavsfisk som bara finns på två ställen i världen, utanför Madeira och Japan.  Vi kan inte köpa Espadan hos oss och därför får vi byta ut den mot någon annan vit fisk. Serveras ofta med friterad banan. Receptet är hämtat från vår bok, Matresor i Europa.

 

4 portioner

 

600 g sejfilé, torsk eller kolja

2 vitlöksklyftor, krossade

3 tsk citronsaft

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

2 bananer, små

Panering: mjöl, ägg och skorpmjöl
Fritering: rapsolja

Sås

2 dl lätt crème fraiche

1 krm salt

1 krm chilipeppar

2 krm citronsaft

 

1. Krydda fisken med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Låt fisken ligga och dra en liten stund.

2. Vänd sedan fisken först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i skorpmjöl.

3. Fritera fisken i en stekpanna i rikligt med rapsolja på medelhög värme tills den är gyllenbrun och frasig. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Skiva bananen på längden och fritera den snabbt efter fisken.

5. Blanda alla ingredienserna till såsen.

Servera fisken med friterad banan, sås, rivna morötter, tomat och ev. kokt potatis.

1 Kommentar

  1. AnnBritt Brede says: Svara

    Tack för receptet. Vi har nyss varit på Madeira i två veckor. Åt espada 4 ggr.

Kommentera