Blomkålsgratäng med baconströssel

Blomkål, liksom broccoli, är två grönsaker som kanske inte har varit så populära. På senare år har de dock blivit populärare och platsar idag på många finkrogar. Stuvad blomkål är väl något som de flesta känner till, och det här kan man säga är en variant på detta. Men mycket smakrikare. Prova, du blir inte besviken.

 

2 portioner

 

1 blomkålshuvud 700-800 g

4 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl kokspad från blomkålen

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl riven parmesanost

1 pkt bacon (140 g )

0,5 dl hackad bladpersilja till garnering

 

1. Sätt ugnen på 250 °.

2. Smörj en ugnsform med smör.

3. Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen i saltat vatten, som precis täcker blomkålen, ca 5 minuter eller tills blomkålen blir lagom mjuk. Sila från vattnet. Lägg över blomkålsbuketterna i ugnsformen. Spara ca 1 dl av kokspadet till såsen.

4. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Se till så det inte blir klumpar. Tillsätt kokspad och mjölk lite i taget under vispning. Koka gratängsåsen på medelvärme ca 5 minuter. Rör så att den inte bränner vid. Tillsätt hälften av osten i såsen och rör runt. Slå såsen över blomkålen och strö över resten av osten.

5. Gratinera i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills gratängen har fått fin färg.

6. Stek baconbet knaprigt och lägg upp på ett hushållspapper så att fettet rinner av. Fördela baconet över gratängen och garnera slutligen med den hackade persiljan.