Enkel Falukorvsgratäng

Med stigande matpriser kan det vara bra att ibland laga en måltid som inte kostar så mycket. Falukorv tillhör än så länge de billigare råvarorna och är dessutom populär bland alla. Här är ett recept som är enkelt att laga, billigt och riktigt gott. Vi har använt en tomatsås som vi gör bl.a. till pasta, men den duger utmärkt även här. Om du inte känner för att göra denna tomatsås, kan du göra en tomatsås med krossade tomater, lite ketchup, salt och peppar och någon krydda efter smak.

 

2 portioner

 

200 g potatis

100 g morötter

0,5 dl olivolja

1 tsk flytande margarin

0,5 tsk salt

400 g falukorv

2 dl tomatsås (se recept här)

1 tsk torkad timjan

1 dl riven ost

 

1. Sätt ugnen på 225 °.

2. Dela potatisen i klyftor och skär moroten i mindre bitar. Lägg potatis och morötter i en plastpåse och hälla i olivoljan. massera runt oljan i påsen. Lägg potatis och morötter i en ugnsfast form. Krydda med salt. Tillaga i ugnen ca 25 minuter tills potatis och morötter nästan är klara.

3. Skär falukorven i skivor och dela varje skiva i fyra bitar. Stek falukorven i ett stekjärn i lite margarin.

4. Ta ut ugnsformen när 25 minuter har gått och lägg på falukorvsbitarna ovanpå potatis  och morötter. Häll på tomatsåsen. Krydda med den torkade timjan och lägg slutligen på den rivna osten.

5 Gratinera i ugnen ca 5 minuter tills osten smält ner och gratängen fått fin färg.

Vi har använt en tomatsås som vi gör bl.a. till pasta, men den duger utmärkt även här. Om du inte känner för att göra denna tomatsås, kan du göra en tomatsås med krossade tomater, lite ketchup, salt och peppar och någon krydda efter smak.