Det här är ett enkelt recept som passar bra om du vill hålla igen på kalorierna. Självklart kan du byta ut den gravade laxen mot varm eller kallrökt lax. Väljer du gravlax kan du naturligtvis köpa färdiggravad lax i butiken om du inte föredrar att grava den själv. Du hittar recept på hemgjord gravad lax här.
2 portioner
200 g gravad lax
300 g mjölig potatis
1 dl mjölk
1 msk smör
1/2 gurka
1/2 citron
1 msk olivolja
1/2 msk honung
2 msk dill
salt
peppar
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt ånga av och vispa till ett fluffigt mos. Blanda ner mjölk och smör och rör om. Smaksätt med salt och peppar.
2. Skala gurkan. Ta bort kärnhuset med en liten sked. Tärna gurkan fint. Blanda i finrivet skal och saft från citronen, olivolja och honung i en skål. Smaka av med salt och vänd ner dillen.
3. Servera gravlaxen med potatismoset och gurksalladen.