Grillad flankstek med Café de Paris-sås

”Flankstek är en styckningsdetalj av nötkött och en del av kållap som sitter på djurets undersida. Det är en mör, smakrik och långfibrig detalj som är avlång i formen vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat. Flanksteken bör alltid skäras mot muskelfibrerna, annars blir den seg.” 

Så står det i Wikipedia om flankstek. Vi har grillat flankstek många gånger och kan bekräfta att det blir mört och smakrikt om det tillagas rätt. Här serverar vi den tillsammans med en klassisk Café de Paris-sås.

 

4 portioner

 

400 g flankstek

1 stor rödlök

800 g potatis

2 msk olivolja

1 stor röd paprika

salt och peppar

 

Café de Paris-sås

100 g smör

1/2 dl rapsolja

1 litet ägg

1/2 dl hackad persilja

2 sardellfiléer

2 tsk rödvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

1 tsk herbes de Provence

1 krm curry

1 krm paprikapulver

 

1. Sätt ugnen på 225 °.

2. Skala potatisen och skär den i klyftor. Skala och skär rödlöken grovt. Skölj och dela paprikan i grova bitar. Blanda potatis, olja, lök och paprika på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka potatisen i ugnen ca 25 minuter.

3. Sås: Smält smöret och blanda med oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll ner det svalnade smöret och sätt ner mixerstaven i botten på bägaren. Mixa först 5 sekunder i botten och dra sakta upp mixerstaven så att det bildas en kräm. Mixa inte för länge. 

4. Grilla köttet 5-10 minuter på varje sida, lite beroende på flankstekens tjocklek, till 55-58 ° innertemperatur. Låt det vila i 10 minuter.

5. Skär köttet i skivor tvärs fibrerna. Servera med potatis, lök, paprika och Café de Paris-såsen.