Jordgubbstårta

Vi är inga tårtspecialister och har misslyckats flera gånger med tårtbak. Här är en tårta som vi lyckats med flera gånger, och då måste den vara lättbakad. Om vi börjar  med tårtbotten så har vi många gånger fått tårtbotten att sjunka i mitten när vi tar ut den. Det gjorde inte denna. Dessutom är det som om hela sommaren har samlats i denna tårta. Mums!

 

10-12 bitar

 

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Kompott

250 g jordgubbar

200 g rabarber

1 msk pressad citron

3 dl syltsocker

1 krm vaniljpulver

 

Tillbehör

8 dl vispgrädde

10 jordgubbar

1/2 dl lemon curd

 

Garnering

jordgubbar

hallon

citronmeliss

 

1. Kompott: Snoppa och grovhacka jordgubbarna. Ansa och skiva rabarbern. Lägg alla ingredienserna till kompotten i en kastrull och koka ca 8 minuter. Låt kallna.

2. Sätt ugnen på 175 °. Vispa ägg och socker vitt och pösigt ca 5 minuter med elvisp. Sikta i de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant , ca 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper fastspänt i botten. Smörj gärna kanten på formen så släpper tårtbotten lättare.

3. Grädda kakan i nedre delen avi ugnen ca 35-40 minuter. Prova med en sticka så den är torr. Ta ut och låt kallna.

4. Skär tårtbotten i tre delar. Vispa grädden, snoppa och skiva jordgubbarna.

5. Bred lemon curd på den understa botten. Bred därefter på ca 1 dl av kompotten. Strö över hälften av de skivade jordgubbarna. Bred till sist lite av den vispade grädden över.

6. Lägg på den andra tårtbotten och bred över ca 1 dl av kompotten. Lägg på resten av jordgubbarna och bred över lite av vispgrädden.

7. Lägg på den översta tårtbotten. Stryk övre ytan med vispgrädde och spritsa kanten runt om. Avsluta spritsningen med en sprits runt ytterkanten på tårtan. 

8. Garnera tårtan med jordgubbar och hallon och avsluta med några citronmelissblad på toppen.