Budapestrulle

Budapestrulle är ett klassiskt bakverk. Nötmaräng, grädde och bär kan inte bli annat än gott. Vi provade med jordgubbar, men man kan också använda hallon, blåbär eller det mest klassiska, mandarinklyftor. Om du förvarar Budapestrullen i kyl, håller den minst 5 dygn, även om den är godast när den är nybakad. Den går också att frysa. Då håller den minst 3 månader.

 

1 rulltårta räcker till 8-10 portioner

 

6 st äggvitor

3 dl strösocker

150 g hasselnötter

0,75 dl potatismjöl

 

Fyllning

3 dl vispgrädde

250 g bär (jordgubbar, hallon, blåbär eller mandariner)

 

Garnering

25 g mörk choklad

 

1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum. Fortsätt vispa och tillsätt lite socker i taget tills allt socker är i äggviteskummet. Vispa så länge så att det går att vända skålen upp och ner utan att skummet rinner ut.

2. Mixa hasselnötterna i en matberedare till ett fint mjöl. Blanda med potatismjölet och vänd ner nötmjölet försiktigt i marängsmeten till en jämn smet.

3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30×40 cm. Det är viktigt att smeten inte blir för tjock, då är risken att den spricker när man rullar ihop den. Man kan också spritsa ut smeten med en stor tyll. Spritsa då från kortsida till kortsida i långa ränder kant i kant. Då blir rullen lättare att rulla utan att den spricker. Grädda mitt i ugnen i 175° ca 20 minuter tills nötmarängen fått fin färg.

4. Låt nötmarängen svalna 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspapperet som den gräddats på. Låt svalna under en handduk.

5. Vispa grädden hårt. Bred ut den över nötmarängen. Lägg på bären över hela ytan.

6. Rulla försiktigt ihop Budapestrullen på långsidan.  Skär av kanterna så blir det snyggare bitar. Smält den mörka chokladen i en skål i mikron. Lägg på choklad på rullen med hjälp av en gaffel.

7. Ställ Budapestrullen i kyl minst 15 minuter före servering så att chokladen stelnar.