Ugnsbakad lax med äppelpytt

Vi äter mycket lax. Därför jagar vi ständigt nya spännande recept. Här är ett gammalt recept som vi hittade i våra receptpärmar. Riktigt gott om jag får säga vad jag tycker.

 

2 portioner

 

400 g laxfilé (2 bitar á 200 g)

saft från en halv lime

salt och peppar

300 g kokt potatis

 

Spenat och äppelpytt

70 g färsk babyspenat

1 litet äpple

150 g champinjoner

1/2 rödlök

1/2 tsk Smör & rapsolja

1 tsk äppelcidervinäger

salt och peppar

 

Sås

1 1/2 dl créme fraiche

1 tsk riven ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

saft från en halv lime 

salt och peppar

 

1. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Låt sen stå i kylskåp en stund så utvecklas smakerna mer.

2. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform. Pressa över limejuicen och salta och peppra. Baka laxen i ugnen på 225 ° i ca 15 minuter.

3. Skölj och dela champinjonerna i mindre bitar. Hacka rödlöken fint. Kärna ur äpplet och skär det i mindre bitar. Stek svampen så den får fin färg. Lägg i löken och äpplet och låt steka med en stund. Tillsätt äppelcidervinäger, salta och peppra. Fräs ihop och lägg tillsist i babyspenaten så att den mjuknar.

4. Pressa potatisen och servera laxen med äppelpytt och den goda såsen.