Fransk Bouillabaisse

Bouillabaisse är en fransk fisksoppa med många ingredienser som kan lagas på många olika sätt. Principen att ta vad man har gäller. Här är en soppa efter vår smak. Om du inte gillar saffran kan du utesluta det. 

 

6 portioner

 

2 dl purjolök, finskuren

2 msk vitlök, finhackad

400 g blåmusslor

1+1 dl vitt vin

8 dl vatten

4 msk fiskfond

1 kuvert saffran

500 g krossade tomater

2 stora färska tomater, blanchera, skala, ta bort kärnor

1 tsk timjan, torkad

1 apelsin, saft och skal

2 msk persilja, finhackad

400 g torskfilé

400 g färsk laxfilé

500 g  räkor, oskalade

salt, peppar och olivolja

 

Aioli

saft av en ½ citron

2 äggulor

1 tsk Dijonsenap

1 dl matolja

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta, pressad

salt och peppar

 

1. Börja med att tvätta, borsta och ta bort skägg på musslorna. Kasta alla musslor som är trasiga eller öppna och som inte stänger sig när du knackar på dem. Skala räkorna.

2. Fräs vitlök och purjolök i lite olivolja. Tillsätt musslorna och häll på 1 dl vin. Låt musslorna koka i 4-5 minuter under lock. Ta upp musslorna från grytan och kolla så alla musslor har öppnat sig. Kasta dem som fortfarande är stängda.

3. Tillsätt därefter vatten, fiskfond, saffran, krossade tomater, de färska tomaterna skurna i bitar, timjan, saft och rivet skal från apelsinen och slutligen l dl vin. Låt koka upp.

4. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Låt fisken koka tills den är vit och fast, ca 3 minuter. Tillsätt räkorna och musslorna. Därefter får soppan inte koka mer. 

5. Gör därefter aiolin. Ingredienserna bör vara rumstempererade. Blanda citronsaft, salt och peppar i en skål. Slå i äggulorna och blanda i senap och pressad vitlök.

6. Vispa med elvisp och tillsätt mat- och olivoljan i en tunn stråle tills aiolin har tjocknat.

7. Strö den finhackade persiljan över soppan. 

Servera med aioli och ett gott bröd.