Enkel fisksoppa

En värmande fisksoppa en kulen höstdag är inte dumt. Att vi kallar den enkel betyder inte att det är enkla ingredienser utan att den är relativt enkel att tillaga. Koljan kan bytas ut mot annan vit fisk, och räkorna kan du välja frysta som du tinar eller färska lite dyrare. Musslor på burk är ett billigare och enklare alternativ, men självklart blir det lite lyxigare om du väljer färska musslor.Vill du ha färska musslor kan du se här hur du gör.

 

6 portioner

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 liten fänkål

3 dl torrt vitt vin

0,9 lit vatten

5 dl vispgrädde

2,5 fiskbuljongtärning

0.75 dl konc. hummerfond

1 tsk paprikapulver (knappt)

1,5 krm cayennepeppar

1 g saffran

400 g kolja

400 g laxfilé

1 burk (225 g) musslor. Kan bytas ut mot färska musslor.

500 g räkor, tinade frysta eller färska

 

Aioli

saft av en ½ citron

2 äggulor

1 tsk Dijonsenap

1 dl rapsolja

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta, pressad

salt och peppar

 

1. Skala räkorna och sätt in i kylen tills du skall servera.

2. Finhacka lök, vitlök och fänkål. Fräs hacket i lite smör & rapsolja så det mjuknar utan att få färg, ca 2 minuter i en kastrull.

3. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärningar, hummerfond, paprika, cayennepeppar och saffran. Koka med lock på medelhög värme ca 15 minuter.

4. Gör därefter aiolin. Ingredienserna bör vara rumstempererade. Blanda citronsaft, salt och peppar i en skål. Slå i äggulorna och blanda i senap och pressad vitlök.

Vispa med elvisp och tillsätt raps- och olivoljan i en tunn stråle tills aiolin har tjocknat.

5. Skär koljan och laxen i tärningar ca 2cm stora. Lägg ner i soppan tillsammans med musslorna och sjud någon minut tills fisken ser färdig ut. Passa noga. 

6. Toppa soppan med räkorna och servera soppan med aioli och en bit bröd.